Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 18:03 - Пък моето е немска овчарка!
Автор: jurnal Категория: Забавление   
Прочетен: 468 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 17.09.2014 18:37


Нашата Вал вече е на година и половина, приблизително. Не знам точната й възраст, нито кога е рожденият й ден, защото няма акт за раждане. Намерили я пред един блок. Играла си сама цял ден, останала цялата нощ, а на сутринта една жена я завела в приюта в Стара Загора. Приют за бездомни кучета или може би по-добре да го нарека концлагер, след като разбрах какво се случва с много от животните там.
Видях снимката на нашата Вал във фейсбук. Беше любов от пръв поглед. След два дни вече пътувах, за да я взема. Предадоха ми я на околовръстното шосе на Пловдив.  Беше около два килограма миризлива малка топка.  Жената, която ми я даде, и другите две, пътуващи с нея, бяха тръгнали на протест срещу онзи, първият за който се разчу, че влачил кучето си с кола, докато го умъртви. Не разбрах с какво беше съгрешило кучето...
Жената ми предаде Вал и ми заръча да се грижа добре за нея, а ако срещна трудности и реша, че не я искам, да й се обадя, да не я захвърлям обратно на улицата. Обещах й, разделихме се и двете с миризливата топка тръгнахме в обратна посока.
Занесох малкото надрискано Валче вместо подарък на майка ми, която в този ден празнуваше рожден ден. Няма да казвам на колко години ставаше, те така или иначе не й личат. Валка плака много като я оставихме на двора. Писъците й огласяха квартала и се наложи  да я пуснем вътре. Така за първи път видя човешката къща отвътре. Държа се подобаващо чак до вечерта, когато тръгнахме наобратно за следващия й дом.
Изкъпахме я, напудрихме я, дадохме й хапче срещу паразитите и насрочихме дата за първа ваксинация, запознахме я с котката (това тяхното далеч не беше любов от пръв поглед). После малката Валка се разболя тежко. Шансът й да оцелее беше точно толкова голям, колкото и да си отиде. Но оцеля! А ние се преместихме да живеем на друго място. По-просторно. Място, където Вал може да тича на воля и да я виждат много хора. Повечето късогледи. Зрението им стига, колкото да определят, че това куче няма порода - помияр е. Хубава дума за животно, което е без родословно дърво и няма да спечели медал от киноложка изложба. Но пък си има характер, ум и възпитание, което, казват познавачите, също е характерно за помиярите. Умна е нашата Вал и възпитана. За разлика от някои хора. Примерно тези, които започнаха да я целят с каквото им попадне, само защото не е породиста, пък си позволява да ги лае като я дразнят. Или онова надуто хлапе (не е виновно то, така са го научили), което заяви, че не може да остави своето куче да си играе с Вал, защото: "Моето е немска овчарка!"
Знаете ли на какво ми прилича това. На историята с бежанците първокласници в село Ковачевци, дето местните не ги пуснаха да ходят на училище. "Не може тези да учат с нашите деца, защото носят зарази, въшки и ще дърпат нашите първолаци - едно ромче и едно българче, назад. И освен това са изнасилвачи", казват родителите и карат децата си да повтарят след тях. "Нашите отрочета са немски овчарки и не може да си играят с помияри", казано в превод. И породистите българи пратиха помиярите от бежанския лагер в София. Ще ми се да съм там, когато немските овчарки от Ковачевци осъзнаят как са се прецакали и разберат, че вместо да извадят очите на помиярите, са им изписали вежди.
 А, Вал ли? Тя се разхожда край реката, и в гората, и в Борисовата градина. Научи се да плува и да се гмурка. За немската овчарка на надутото хлапе, ако питате - по цял ден я държат на синджир. Язък за животното... Пък късогледството - то се лекува, стига само човек да осъзнае, че има нужда от очила...



Гласувай:
1



1. kapricia - :)
17.09.2014 23:15
И аз така по волята на случайността се сдобих с две пухкавелки, само че са котки. Едната я намерихме с мъжа ми през нощта на улицата - просто седна и ни изчака да я вземем с нас, а когато стигнахме вкъщи, даде да се разбере, че най-после се е прибрала у дома. Другата - по обява. От Айтос, та чак до Видин. Някаква двойка чакаше бебе и като повечето хора бяха решили, че бебе и котка няма начин на едно място. (Пълна глупост мен ако питаш, но...) Та още си спомням какво тичане , тръшкане и молби бяха докато намерим куриерска служба, дето да ни я докара до вкъщи!... :) После се оказа, че и ние чакаме бебе, обаче си ги отгледахме заедно. Плюс два папагала. :) Пълна къща, пълна лудница, пълен хаос и вечния проблем с изрядната хигиена, обаче си струва.
цитирай
2. jurnal - колкото повече, толкова повече :)
18.09.2014 15:27
моята котка също е от улицата - бяха я ударили с нещо, била е домашна според мен, по-късно разбрах, че има навик да пишка по мебелите, най-вероятно затова са я изхвърлили, а от удара по главата все още едната й зеница е по-разширена от другата, тоест сигурно вижда по-зле с това оченце. Заради навика й да се облекчава на леглото или дивана сменихме един матрак - с пране нищо не става, и два пъти изкормихме и пренаправихме дивана, веднъж свършихме същото и с един друг матрак. Ама и през ум не ми е минавало да я изгоня, набия или нещо подобно. С времето разбрах кога прави бели и избягвам да й създавам дискомфорт. От няколко месеца не сме имали проблеми. А с кучето Вал вече са голям тандем :) Поздравления за твоите пухчета и бебчето. Дай, Боже, повече хора да започнат да осъзнават, че животните са като хората, а често и по-добри
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jurnal
Категория: Забавление
Прочетен: 27980
Постинги: 33
Коментари: 14
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930